טיפולים טבעיים בסרטן הוושט
הוושט הינו הצינור המחבר בין פתח בליעת האוכל, הפה, לבין האיבר המבצע את העיכול הראשוני של המזון, הקיבה. חלקו העליון של צינור הוושט בנוי ממערכת שרירים שתפקידה להתכווץ לדחוף את המזון לכיוון הקיבה. צינור הוושט מכוסה בתאים קשקשיים וגידולים סרטניים המתפתחים באזור זה הם מסוג הסרטן הקשקשי,Squamous cell carcinom (SCC).
החלק התחתון של צינור הוושט הוא בעל מבנה דומה למבנה דופן הקיבה, וגידולים סרטניים באזור זה הינם מסוג האדנוקרצינומה, בדומה לגידולי הקיבה.
כמו כל הצינורות הפתוחים לחלל הפה, עישון ואלכוהול הם גורמי סיכון להיווצרות גידולים בוושט. גם עודף משקל מהווה גורם סיכון להתפתחות סרטן זה. המעבר בין הושט לקיבה סגור ע"י שריר טבעתי הנפתח רק כאשר המזון צריך לעבור מהוושט לקיבה, ובכך מונע כניסת מיצי קיבה שהינם בעלי חומציות גבוהה אל תוך הוושט. אצל אנשים עם משקל עודף קיים לעיתים קרובות מצב של reflux, מצב בו הסוגר אינו נסגר באופן הרמטי ומיצי הקיבה בעלי החומציות הגבוהה חודרים אל הוושט וגורמים נזק לרקמה המצפה את דופן הוושט. כאשר מצב זה מתמשך נגרם נזק לתאי הציפוי של הוושט והם הופכים לתאים במצב של דיספלזיה, מצב בו הפיכה לתאים סרטניים שכיח מאד.
תהליך החזרה של מיצי הקיבה לוושט נקרא GERD (Gastroesophageal reflux disease) ואזור הוושט בו נוצרו התאים הטרום סרטניים נקרא Barrett's esophagus.
הסימפטום העיקרי המחשיד סרטן הוושט הינו הפרעה בבליעה. חולים מספרים כי לפתע שמו לב שהאוכל "נתקע" להם. סיפור כזה דורש בירור מהיר בעזרת אסופגוסקופיה.
הטיפול בשלבים המוקדמים הינו כירורגי. מדובר בכירורגיה מסובכת הדורשת מיומנות רבה מצד הכירורג, ולעיתים קרובות כרוכה בסיבוכים קשים לאחר הניתוח. לעיתים ניתן טיפול בכימותרפיה טרום ניתוחית (neo-adjuvant) כדי להקטין את הגידול, להקל על הניתוח ולהפחית את סיכויי ההישנות לאחר הניתוח.
לאחר הניתוח ניתן להשתמש בהקרנות כטיפול אדג'ובנטי למניעת חזרות או טיפול בכימותרפיה. ניתן להשתמש בהקרנות גם במצבים בהם ניתוח אינו אפשרי אך עדיין מחלה מקומית בוושט או באזור הקרוב לוושט.
במחלה מתקדמת כאשר ניתוח אינו אפשרי או כאשר יש גרורות באברים אחרים, הטיפול הוא בכימותרפיה כאשר התרופות העיקריות הינן טקסוטר, ציספלטין ו 5FU. כיום קיימות מספר תרופות ביולוגיות הניתנות לחולים לפי התאמה פתולוגית או גנטית, ביניהן הרצפטין וארביטוקס.
דרכים טבעיות למניעה ולטיפול של סרטן הוושט
קיימים חומרי מזון ותוספים רבים בעלי יכולת להפחית את הסיכון לפתח סרטן הושט. אצל חולים בעלי סיכון גבוה לפתח גידולים בוושט, כמו חולים עם Barrett's esophagus, מומלץ להשתמש ביידע המובא להלן כדי למנוע היווצרות הסרטן
צריכה גבוהה של ויטמין C בתזונה מפחיתה ב 42% את הסיכון לפתח סרטן הוושט. מומלץ להרבות באכילת פרי הדר. במחקר שנערך בסין נמצא כי צריכה גבוהה של סויה מפחיתה את הסיכויים לפתח סרטן הוושט ב 67%. מזונות עשירים בסלניום כמו סלמון.
מומלץ לצרוך מזון עשיר בחומצות השומן אולאית ואלפא לינולאית ובכל החומצות השומניות מסוג אומגה-.3. כמו כן מומלץ לשתות 4-6 כוסות ליום של תה ירוק או תה שחור:
צריכה גבוהה של פירות וירקות. כל 100 גר' ליום מפחיתים ב11% את הסיכוי לפתח סרטן הוושט. לצריכה גבוהה של משפחת המצליבים השפעה חזקה במיוחד במניעה של סרטן זה(56%).
פירות ממשפחת הבריס (Berries):
בפרי ה raspberries (פטל שחור) יש חומר אנטיסרטני הנקרא אנטוציאנין המונע היווצרות של סרטן הוושט. במחקר מ Ohio state comprehensive cancer center השתמשו בעכברים עם סרטן ושט. נמצא כי אנטוציאנינים פלבינואידים הנמצאים בברייס שונים כולל ביין אדום מאטים התקדמות של תאי הסרטן, מונעים אנגיוגנזה ומשרים אפופטויס מתוצאות ראשוניות של מחקר חדש שהוצגו בכנס השנתי ה-102 של American Association for Cancer Research עולה כי אכילת אוכמניות מונעת התפתחות סרטן הוושט אצל חולים בסיכון גבוה ומאיטה ב 38% את קצב ההתפתחות של תאי סרטן הושט אצל חולים.
כדורים
כדור אספירין ליום מפחית את הסיכון לסרטן הוושט בקרב חולים עם Barrett's esophagus
אצל חולים מומלץ על שימוש בכדורי קורקומין, 8-12 כדורים ליום.
היפרתרמיה לטיפול בסרטן הוושט
גידולים בוושט שכיחים מאד במזרח הרחוק. בעבודות מחקר רבות שנערכו ביפן, סין וקוריאה נמצא כי הטיפול בהיפרתרמיה הינו יעיל הן כטיפול משולב עם הקרנות והן כטיפול בפני עצמו.
לסיכום
סרטן הושט הינו גידול שכיח למדי הדורש אבחון מוקדם כדי להגיע לסיכויי ריפוי טובים. יש להוסיף לטיפולים הניתנים בבית החולים גם טיפולים ברפואה טבעית, בעיקר שימוש בתזונה נכונה ובתוספי מזון. שילוב של היפרתרמיה עם טיפול טבעי בסרטן עשוי לשפר את תוצאות הטיפול.