סרטן הערמונית
סרטן הערמונית הינה מחלת הסרטן השלישית בשכיחותה בישראל. על פי נתוני רישום הסרטן הלאומי במשרד הבריאות המעודכנים לשנת 2010, מאובחנים בישראל 2,890 חולים חדשים בסרטן הערמונית.1 מכל 12 גברים בישראל העלולים לחלות בסרטן הערמונית. בארה"ב כ 200,000 חולים חדשים בשנה, 30,000 מהם לא ישרדו את המחלה.
תזונה לא נכונה, השמנה, חוסר פעילות גופנית, שתיית אלכוהול ועישון הינם גורמי הסיכון למחלה זו. תזונה עשירה בחומצות שומניות מסוג טרנס מגבירה את הסיכוי לחלות בסרטן הערמונית, לעומת זאת צריכה גבוהה בחומצות מסוג אומגה-3 ומזון עשיר באנטיאוקסידנטים, בירקות ממשפחת המצליבים, תה ירוק ופעילות גופנית עשויים למנוע סרטן זה.
הטיפול בסרטן הערמונית הינו טיפול ניתוחי בשלבי המחלה הראשונים, ובשלבים מתקדמים יותר משלבים גם הורמונים, הקרנות וכימותרפיה.
סרטן הערמונית הינו בעל תכונה ייחודית משמעותית לגבי גידולים סרטניים אחרים. קצב הצמיחה, ברוב המקרים, הינו איטי. לכן גם כאשר קיימות גרורות, ניתן לחיות שנים רבות.
סרטן הערמונית עלול להתפשט לבלוטות לימפה אזוריות באגן, באזור בלוטת הערמונית. כאשר מופיעות גרורות הן לרוב בעצמות בלבד. גרורות לאברים כמו כבד וריאות הינן נדירות מאד. כאשר נמצאות גרורות בעצמות, מוספים לטיפול חומרים ממשפחת הבי-פוספונטים כמו ארדיה וזומרה, שמטרתם להפחית כאבים באזור הגרורות בעצמות, למנוע שברים ולהאט את התקדמות הגרורות.
טיפול תזונתי בחולים עם סרטן הערמונית
1. תה ירוק: מכיל חומר בשם EGCG בעל פעילות בסרטן הערמונית.
2. אגוזי ברזיל: מכילים סלניום, חומר הפעיל במניעה של סרטן ערמונית.
3. ברוקולי: מכיל אינדולים וסולפורפין חומרים בעלי פעילות בסרטן הערמונית.
4. פלפל חריף=cyan pepper: מכיל חומר בשם קפסאיצין העשוי לעצור את הפעילות של תאי סרטן.
5. עגבניות ובעיקר רוטב עגבניות: מכילים חומר בשם ליקופן בעל פעילות כנגד סרטן הערמונית.
6. רימונים: מכילים חומרים כנגד סרטן הערמונית.
7. כורכומין: פעיל כנגד סרטן הערמונית.
8. סלמון, טונה ושמן פשתן: מכילים כמויות גבוהות של אומגה-3 חומר הפעיל כנגד סרטן הערמונית.
מזון האסור לחולי סרטן הערמונית:
1. מוצרי חלב
2. חומרים עשירים באומגה-6
3. מזון ומשקאות עשירים בסוכר ופחמימות
טיפולים טבעיים בסרטן הערמונית: תוספי מזון
תוספי מזון רבים נמצאו יעילים הן כמניעה ומשמשים גם כמו טיפול טבעי בסרטן הערמונית:
ויטמינים A, B, D ו E, מינרלים כמו סלניום ואבץ, צמחי מרפא כמו תה ירוק, קורקומין, קוהוש שחור, גרביולה, טבוליה ועוד וחומרים אחרים כמו שמן פשתן, פטריות מרפא, ליקופן, גנסטאין, רסברטרול, זילפמד ועוד.
היפרתרמיה כטיפול בסרטן הערמונית
מספר רב של מחקרים מראה כי שילוב של היפרתרמיה עם הטיפול בהקרנות בסרטן הערמונית מביא לשיפור ניכר בתוצאות הטיפול. ממחקר אשר נערך בורונה/איטליה עולה כי בסרטן ערמונית מתקדם מקומית, הוספת היפרתרמיה להקרנות מביאה לשיעור הישרדות של 78% ב 5 שנים.
במחקר אחר אשר בוצע במרכז לסרטן בשיקגו נמצא כי חולים בסרטן הערמונית שלא קיבלו בעבר הקרנות, ואשר אצלם המחלה חזרה והיא יציבה להורמונים, השילוב של קרינה עם היפרתרמיה הביא לנסיגה חלקית או מלאה של הגידול החוזר וירידה של הסמן הגידולי PSA אצל כל החולים.
במחקרים נוספים נמצא כי חולים עם מחלה חוזרת לאחר טיפול בהקרנות יכולים לקבל טיפול בהיפרתרמיה כטיפול יחיד.
השילוב של רפואה אינטגרטיבית בסרטן עם הטיפולים בהקרנות, כימותרפיה והורמונים, משפר בהרבה את סיכויי ההישרדות של החולים בסרטן הערמונית.