סרטן העצמות
סרטן בעצמות הינו לרוב תוצאה של פיזור גרורתי מגידולים אשר נוצרו באברים אחרים. סרטן ראשוני של העצמות, כלומר סרטן הבנוי מתאי עצם שעברו שינוי ממאיר, הינו נדיר, ושכיח יותר אצל ילדים מאשר אצל מבוגרים.
סרקומה אוסטאוגנית
גידול העצמות הראשוני השכיח ביותר הינו סרקומה אוסטאוגנית. זהו הגידול הנפוץ בגילאי הנעורים 10-20. הגידול נדיר ומופיע אצל 2-3 חולים בשנה מבין כל מיליון תושבים.
הגידול מופיע לרוב לאחר תקופה של כאבים בעצם ואז מופיעה נפיחות באחת העצמות. לעיתים האבחון נעשה רק כאשר נגרם שבר בעצם בה קיים הגידול וזאת לרוב לאחר פעילות גופנית או לאחר חבלה קלה.
הטיפול הינו כירורגי. מנסים לרוב לכרות רק חלק מהעצם אך לעיתים אין מנוס מכריתה מלאה של הגפה. זהו גידול הנוטה להישנות מקומית באזור הניתוח או לשלוח גרורות בעיקר לריאות. לכן מקובל להוסיף טיפול בכימותרפיה לווריד או ישירות לתוך העורק המוביל לגפה הפגועה.
כ 30% מהחולים נפטרים ממחלה של סרטן העצמות. שאר החולים מבריאים אך עשויים לסבול בעתיד הקרוב או הרחוק מסיבוכים של הטיפולים כולל הפרעות בלב, בפוריות, במצב המנטלי ועוד.
גידולים גרורתיים בעצמות
עצמות הגוף מהוות מוקד מועדף לגידולים שונים לשליחת גרורות. סרטן הערמונית, סרטן השד, סרטן הריאה, סרטן צוואר-הרחם וגידולים רבים אחרים שולחים גרורות לעצמות.
הגרורות בעצמות מאובחנות לרוב בבדיקות הדמיה שגרתיות הנערכות לחולי סרטן כל מספר חודשים, אך לעיתים מתגלות כתוצאה מסימפטומים ובעיקר כאבים ושברים באזור הגרורה.
גרורות בעצמות אינן מהוות כשלעצמן סיכון לחיי החולה. חולי סרטן אשר אצלם הגרורות היחידות הן בעצמות (ולא באברים חיוניים אחרים כמו ריאות וכבד) יכולים לשרוד מספר שנים עם המחלה הגרורתית. אולם, לעיתים הכאבים והשברים הנגרמים מהגרורות פוגעים באיכות החיים של החולה.
סיבוך לא שכיח אך מסוכן הינו הפרשת יתר של סידן לדם מהגרורות. דבר זה עלול להעלות את רמת הסידן בדם (היפרקלצמיה). עודף סידן בדם עלול לגרום להפרעות קשות בלב ואפילו למוות ולכן יש לטפל בכך בדחיפות.
קיימות כיום תרופות ממשפחת הביפוספונאטים כמו בונופוס, זומרה, ארדיה וכו' המייצבות את הגרורות, מפחיתות את הכאבים, מונעות את השברים ואף גורמות למניעה או הפחתה בהופעת גרורות חדשות בעצמות.
טיפול מקומי בעצמות בעזרת קרינה מבוצע לאזורים הבעייתיים ביותר כדי להפחית כאבים ולמנוע היווצרות שברים.
סרטן העצמות – טיפולים משלימים
1. תזונה לחולי סרטן – מומלץ לטפל בתזונה, תוספים וטיפולים אחרים בהתאם לסוג הסרטן הראשוני של החולה. בחולה בסרטן ריאה נטפל בתזונה ובתוספים המותאמים לסרטן ריאה, ובחולה עם גידול סרטני של השד, נטפל בתזונה ובתוספים המותאמים לסרטן השד.
2. טיפולים למחלה הסרטנית בעצמות: מומלצים תוספים הכוללים סידן, מגנזיום ואומגה 3. לפני מתן סידן חשוב לבדוק קודם לכן את רמות הסידן בדם.
3. פעילות גופנית הינה חלק מהטיפול לכל חולה סרטן. אולם, כאשר מופיע סרטן העצמות, יש לעשות פעילות זו בצורה זהירה ומבוקרת כדי לא לגרום לנזקים ולשברים.
4. טיפול בהיפרתרמיה אשר יכלול גם את אזור הגידול הראשוני וגם את כל מערכת השלד. זהו טיפול אשר אינו כרוך בכאבים, נזקים או בתופעות לוואי.
המצאות של גידול סרטני בעצמות מחייבת לפעול בצורה זהירה. יש לפעול כדי לעצור את ההתקדמות של סרטן עצמות, לטפל בכאבים ולמנוע היווצרות של שברים.